Sarna w sosie chrzanowym po staropolsku
Składniki:
- 1 kg sarniny przedniej
- 25 dag włoszczyzny bez kapusty
- 1 cebula
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goźdźiki
Sos:
- 4 łyżki utartego chrzanu
- 5 dag masła
- 3 dag mąki
- 100 ml kwaskowatej śmietany
- 1 szklanka rosołu
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przepis Teresy Ostańskiej
Skruszone mięso umyć, odsączyć z wody włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą gotować na małym ogniu 1 godzinę. Włoszczyznę obrać umyć i włożyć do garnka z mięsem w połowie gotowania.
Obraną cebulę pokroić w talarki i zarumienić na patelni razem z gożdzikami, dodać do wywaru z mięsem, posolić. Miękkie mięso wyjąc, przestudzić i pokroić na porcję.
Część rosołu wykorzystujemy do sosu, z reszty wywaru możemy ugotować zupę. Z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, rozprowadzamy ją szklanką rosołu, dodajemy chrzan, cukier i gotujemy około 5 minut, doprawiamy do smaku solą. Żółtka mieszamy ze śmietaną i dodajemy do sosu, ale już nie gotujemy tylko podgrzewamy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem chrzanowym tak aby sosem przykrył całe mięso, na wierzch dodajemy roztopione masło, całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu zarumienienia powierzchni sosu. Podajemy z pure z ziemniaków i zieloną sałatą.
Zrazy z sarny w sosie śmietankowym
- 60 dag mięsa skruszonego z sarny
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 100 ml śmietany
- 3 dag mąki
- łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Mięso umyć odsączyć z wody zmielić przez maszynkę, razem z bułką namoczoną w wodzie i wyciśniętą, obraną i pokrajaną cebulą. Do zmielonej masy dodać sprasowany czosnek, jajko, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić na jednolitą masę, jeżeli masa będzie za gęsta dodać trochę przegotowanej i ostudzonej wody. Z masy uformować owalne zrazy, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Całość po usmażeniu przełożyć do garnka dolać kilka łyżek wywaru i dusić pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Do miękkich zrazów dodajemy śmietanę, sól pieprz do smaku. Zrazy podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną, polane sosem i posypane natką pietruszki, do tego surówka lub buraczki.
Smacznego Zbigniew Ostański