Sarna

Sarna w sosie chrzanowym po staropolsku

Składniki:

  • 1 kg sarniny przedniej
  • 25 dag włoszczyzny bez kapusty
  • 1 cebula
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goźdźiki

Sos:

  • 4 łyżki utartego chrzanu
  • 5 dag masła
  • 3 dag mąki
  • 100 ml kwaskowatej śmietany
  • 1 szklanka rosołu
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Przepis Teresy Ostańskiej

Skruszone mięso umyć, odsączyć z wody włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą gotować na małym ogniu 1 godzinę. Włoszczyznę obrać umyć i włożyć do garnka z mięsem w połowie gotowania.
Obraną cebulę pokroić w talarki i zarumienić na patelni razem z gożdzikami, dodać do wywaru z mięsem, posolić. Miękkie mięso wyjąc, przestudzić i pokroić na porcję.
Część rosołu wykorzystujemy do sosu, z reszty wywaru możemy ugotować zupę. Z masła i mąki sporządzamy jasną zasmażkę, rozprowadzamy ją szklanką rosołu, dodajemy chrzan, cukier i gotujemy około 5 minut, doprawiamy do smaku solą. Żółtka mieszamy ze śmietaną i dodajemy do sosu, ale już nie gotujemy tylko podgrzewamy. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem chrzanowym tak aby sosem przykrył całe mięso, na wierzch dodajemy roztopione masło, całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy do momentu zarumienienia powierzchni sosu. Podajemy z pure z ziemniaków i zieloną sałatą.

Sarna w sosie chrzanowym po staropolsku

Zrazy z sarny w sosie śmietankowym

  • 60 dag mięsa skruszonego z sarny
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietany
  • 3 dag mąki
  • łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Mięso umyć odsączyć z wody zmielić przez maszynkę, razem z bułką namoczoną w wodzie i wyciśniętą, obraną i pokrajaną cebulą. Do zmielonej masy dodać sprasowany czosnek, jajko, doprawić solą i pieprzem i dobrze wyrobić na jednolitą masę, jeżeli masa będzie za gęsta dodać trochę przegotowanej i ostudzonej wody. Z masy uformować owalne zrazy, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Całość po usmażeniu przełożyć do garnka dolać kilka łyżek wywaru i dusić pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Do miękkich zrazów dodajemy śmietanę, sól pieprz do smaku. Zrazy podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną, polane sosem i posypane natką pietruszki, do tego surówka lub buraczki.

Smacznego Zbigniew Ostański

Zrazy z sarny w sosie śmietankowym